Sdílení energie v bytovém domě v praxi

Od roku 2023 spolupracujeme s majitelem bytového domu na projektu sdílení energie, jehož cílem je spravedlivě rozdělit a rozúčtovat vyprodukovanou energii mezi jednotlivými byty. Tento proces však nebyl bez výzev, museli jsme čelit řadě problémů, abychom dosáhli stanovených cílů.

V roce 2023 byla podána žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám na řízení fotovoltaiky pro bytový dům v Plzni. Nakonec byly na střechu domu  nstalovány fotovoltaické jednotky o celkovém výkonu 18,7 kWp, doplněné o baterii s kapacitou 28,8 kWh. Tato technologie umožňuje rozdělovat vyprodukovanou energii mezi 12 bytů v domě, který byl kompletně rekonstruován přibližně před 6 lety a nyní funguje výhradně na elektřinu.  Vytápění zajišťují stropní infrapanely a ohřev teplé vody individuální bojlery v každém bytě.

Na začátku jsme bojovali s několika zásadními překážkami:

  • Nejprve jsme se potýkali s komplikacemi při vyřizování dotace pro bytový dům. Tento proces se nečekaně zdržel, nicméně jsme již pokročili.
  • Dále jsme hledali spravedlivý způsob vyúčtování energie mezi jednotlivými byty.
  • Počáteční problém s instalací smart metrů a umístěním měření na hlavní elektrickou přípojku domu byl dalším úskalím. Po delších jednáních byla i tato překážka překonána a smart metry byly nainstalovány.  

Navzdory těmto výzvám bylo dosaženo významného pokroku a věříme, že tento projekt bude sloužit jako příklad pro další bytové domy, které usilují o sdílení energie a optimalizaci svých energetických nákladů.